"לימודי ליבה" – טכניקת המסירה – המרכיב הנשכח שהופך שחקנים לבלתי ניתנים לעצירה
לפני כעשרים שנה החלו לצוץ במגרשים בארץ טכניקות מסירה שהיו אמורות לשפר את המשחק, אבל משהו בהן לא הסתדר לי מההתחלה. דובר על מסירות ארוכות, איטיות, שנראו כאילו עוקפות את המגן, אך בפועל – הפכו את ההתקפה לאיטית, עגולה, לא מדויקת ובעיקר – לא אפקטיבית מול ההגנות של הכדורסל המודרני.
הרחבתי על כך במאמר תרגילי מסירות
לאורך השנים חקרתי את התחום, ניסיתי, בדקתי – ובסופו של דבר גיבשתי גישה שונה לגמרי למהי מסירה טובה. עבורי, זה אחד התחומים האהובים ביותר לאימון – אולי דווקא כי הוא לא "נוצץ" כמו קליעה או חדירה, אבל יש לו את הכוח לשנות את כל התמונה עבור שחקנים שלא תמיד מקבלים את הבמה.
מסירה היא שפה. ולרוב השחקנים – פשוט לא לימדו את האל"ף-בי"ת שלה.
בכדורסל של היום, כולם רוצים לקלוע. כולם עובדים שעות על כדרור, על ספרינטים, על סטפ-בקים. אבל יש שחקנים – והאמת, לא מעטים – שלא יובילו את הכדור, לא יקבלו חסימות, ולא ייכנסו לרוטציה אם הם לא קולעים 20 נקודות במשחק. שחקנים שלפעמים סופרים להם את הדקות, לא את התרומה.
דווקא בשבילם – המסירה היא נשק סודי.
שחקן שיודע לקרוא את המשחק ולשחרר את הכדור בזמן, שחקן שמזהה יתרון שנייה לפני שהוא נוצר – הופך לשובר שוויון. הוא לא צריך לבלוט כדי להיות משמעותי. הוא פשוט מחבר, פותח, מפתיע. וכשהוא מוסיף את הכלי הזה לארסנל – גם שחקני ההגנה הכי טובים לא מצליחים "לנעול" אותו.
למה המסירה עובדת גם כששומרים עליך מצוין?
כי שחקן שמוסר טוב לא תלוי רק ביכולת הפיזית שלו. הוא לא מחפש את היתרון האישי שלו – הוא יוצר יתרון עבור אחרים. הוא רואה את המגרש כמו מאמן, מגיב מהר, ופועל מתוך ביטחון. וכל זה – לא מצריך שעות על הקליעה או כדרור מטורף. זה מצריך עין חדה, הבנה של קצב המשחק, ותרגול נכון.
הליבה היא המנוע – היד רק מכוונת
אחד העקרונות המרכזיים בגישה שלי למסירה אפקטיבית, הוא שהכוח האמיתי לא מגיע מהיד – אלא מהליבה. זה אולי מנוגד למה שלימדו אותנו או למה שמקובל לחשוב, אבל שחקנים שעובדים איתי לאורך זמן מבינים: כשאתה מוסר עם הליבה, המסירה שלך מקבלת חיים אחרים.
כדי לדייק: היד והאמה חשובות – אבל הן לא מקור הכוח. הן האחראיות על הדיוק, על הפיינ-טיונינג. המנוע, הדחף, האנרגיה – מגיעים מהאגן, מהסיבוב של הכתפיים, מהליבה.
כמו בהדיפת כדור ברזל, כמו באיגרוף… כל הגוף שותף.
והמסירה? היא פשוט התוצאה של התנועה הנכונה.
אני ממליץ לנסות את זה באימון:
בלי כדרור אין סופי , בלי ספרינטים – רק מסירות מתוך תנועה של האגן והליבה.
התחושה בהתחלה מוזרה. לפעמים אפילו לא נוחה.
אבל כשזה "מתחבר" – פתאום המסירה יוצאת מדויקת, חזקה, בלתי צפויה – ועם הרבה פחות מאמץ.
זו מסירה שלא צועקת "אני באה", אלא פשוט נשלפת החוצה – וההגנה לא מבינה מאיפה.
אפשר לראות הדגמה לכך בסרטון הבא:
איך מתרגלים את זה?
לא צריך להמציא את הגלגל. מספיקים תרגילים פשוטים, מדורגים, שמשלבים קריאה, תזמון, וקבלת החלטות. דווקא בגלל שזה תחום פחות "ממוסחר", אפשר להתקדם בו מהר – במיוחד כשיש למאמן את היכולת לראות את הפוטנציאל בשחקנים שמרגישים שקופים.
תרגיל עם כדור פילטיס מאפשר לגוף להבין כיצד עליו לגייס יחידות מוטוריות נוספות במסירת הכדור מתוך שרירי הליבה על מנת לייצר תנועה משמעותית תרגיל נחמד והסבר בנושא
רוצים להבין עוד על השיטה לאימון קוגנטיבי תגובתי?
הזמינו עכשיו את הספר, האפליקציה והערכה
מאמרים נוספים בנושא מסירות
להזמנת הרצאות ומידע נוסף
https://wa.me/972506616157
בהצלחה, יועד אגמון
האקדמיה לכדורסל ברשת