השיפוט כגורם משפיע
במשחק כדורסל ישנם מספר גורמים חיצוניים לקבוצה שלנו המשפיעים מאוד על ניהול המשחק:
- הקבוצה היריבה (מן הסתם)
- הקהל
- האולם
- השופטים
ישנם כמובן גורמים פנימיים נוספים אך על כך בפעם אחרת, הפעם אני רוצה להתייחס דווקא לנושא השופטים ומדוע נראה שכל כך קשה "להסתדר איתם"?
משחק בתוך משחק
לעיתים נראה כי ישנם שני משחקים שרצים "דו-זמנית" על הפארקט, המשחק בין הקבוצות והמשחק בין המאמנים לבין השופטים.
מי שמכיר אותי יודע שאיני המאמן הכי שקט, בלשון המעטה, בניהול המשחק שלי, מצד שני במשך 30 שנה של ניהול משחקים ברמות השונות רק פעם אחת הורחקתי ממשחק של איגוד הכדורסל וגם אז זה הסתיים בצורה חיובית בסוף המשחק בייני לבין השופטים.
המטרה שלנגד עייני בעבודה מול שופטים
מבחינתי המטרה שלי כמאמן היא ליצור לפני ובזמן המשחק (גם אחרי עבור המשחקים הבאים) את התנאים הכי טובים עבור הקבוצה שלי על מנת שיוכלו לנצח את המשחק, כל הדרכים החוקיות כשירות אין לי מטרה להתנגח עם שופטים אך אם אני מאמין שזה מה שיביא לי יתרון מול הקבוצה היריבה אעשה זאת.
סיפור קצר
באחת השנים המוקדמות שלי כמאמן אימנתי נערים בפליי-אוף עליון (אז לא היה נערים לאומית) במשחק חוץ נגד רחובות, למשחק הגיע השופט האגדי דוד דגן ז"ל לשפוט, היה תענוג לראות אותו כיצד הוא רץ מצד לצד ומשתדל לראות כל מצב למרות גילו וניסיונו המופלג, אך כהרגלי בקודש לא חסכתי גם ממנו את חרצובות לשוני, בשלב מסויים הוא הפסיק את המשחק ניגש אלי בצורה מכובדת ואמר לי; "מתחילת השנה עד עכשיו לא קיבלתי כל כך הרבה הערות במהלך שיפוט שלי, אודה לך אם תנסה להפחית את ההערות למינימום" התנצלתי ואכן העברתי ל"מינימום"…
התכונה החשובה מבחינתי של שופט טוב
משחק הכדורסל הינו משחק של טעויות, מאמנים טועים, שחקנים טועים ושופטים… טועים!
השאלה תמיד מבחינתי, גם אצל שחקן גם אצל מאמן וגם אצל שופט, כמה משתדלים שלא לטעות ואיזו אנרגיה משקיעים לשם כך, שופט שמשתדל, רץ ומנסה יחסי אליו הוא כאל שחקן שמשתדל, אעיר לו אך לא אציק לו יתר על המידה שופט שמזלזל בי או בשחקנים שלי או שמגלה בורות במשחק (סופר למשל את האצבעות שלו לפני שהוא מסמן עבירה) לא יהיה לו קל לשפוט אצלי משחקים.
שופטים רבים במהלך השנים באו אלי בטענה שכשהם היו בתחילת דרכם לא התייחסתי אליהם טוב…
לרוב אני עונה להם שאם הם באים לשפוט לי חזקה עליהם לדעת את החוקה ואין לי שום עניין שיתגלחו על חשבון ניהול המשחק שלי ומבחינתי שיבקשו לא לשפוט לי.
יחס גורר יחס
לעולם אקפיד להתייחס לגופו של עניין ולא לגופו של שופט, אני אצעק ואשתולל שהוא לא ראה את העבירה אך לעולם לא אומר לו למשל "אתה עיוור… איך אתה לא רואה"…
אני גם מצפה לאותו יחס מצד השופט כלפי וכלפי שחקני, אם לדעתך מגיע לי טכני תתן אבל לעולם אל תתייחס אלי בביטול או בזלזול (לרוב תוך הוספת תנועת יד מזלזלת)
מומנטום
פעמים רבות נראה כאילו השופטים מתחברים עם הקבוצה החזקה יותר, מהנסיון שלי זה אינו מדוייק, אם כבר הם מתחברים לקבוצה שלה המומנטום באותו שלב במשחק, אני מעריך שזה אינטואיטיבי ולא מודע אך ממה שהצלחתי להתרשם שופטים הולכים עם המומנטום, זו עוד סיבה לשלוט בקצב המשחק, ולא לאבד אותו.
שליטה בחוקה
בתחילת כל עונה אני מקפיד לעבור על החוקה שוב, לראות ולהתעדכן לגבי שינויים ועדכונים, (להציק לשופטים לגבי החוקה החדשה לפני כולם…)
מבחינתי, עלי לדעת על כל שינויי בחוקה על מנת לדעת כיצד לשחק איתה לטובתי, מתי יש לי פסק זמן ומתי למאמן השני אין פסק זמן (שימו לב לשינויים בחוקה בנושא זה השנה).
לעיתים אדרוש דברים שלא בהכרח מגיעים לי… על פי שיטת "מצליח" אפילו הצלחתי לאשר פעם סל שלא התרחש (לא אשמתי שמאמן הקבוצה השניה אפילו לא שם לב שלא היה סל ;-)
אני לוקח בחשבון תמיד שהשיפוט לעולם לא יתעלה מעל לרמת המשחק אך אני כן מצפה ברמות הנמוכות שכשופט שמגיע ומקבל על כך כסף, בניגוד לשחקנים, ידע להיות מספיק מקצועי גם אם זה "רק" 200 ש"ח לשעה וחצי…
הנעלם הגדול
אחת הסיבות העיקריות שמאמנים מתקשים להסתדר עם שופטים, לדעתי, נובע מהתחושה כי מבין כל ארבעת הפרמטרים שציינתי בתחילת המאמר, השופטים, הינם הנעלם הגדול ביותר.
בעוד שניתן להכין קבוצה מול קבוצה יריבה, או מול קהל בייתי ואפילו להכין לאולם קשה… הרי שכמעט ולא ניתן להכין קבוצה למשחק מול השופטים, השופטים הינם הנעלם הגדול ביותר במשחק הן בשלב ההכנה והן במהלכו, ברמות הנמוכות לא ידוע מי ישפוט וברמות הגבוהות מגיעים שלושה שופטים ולעולם לא ניתן לדעת כיצד הדינמיקה בניהם תשפיע על המשחק.
אחת הטענות שלי שאני מוצא עצמי חוזר וטוען מול השופטים הבכירים כי לא נראה שיש קו מנחה ומוביל לא בין שופט לשופט ולא אצל השופט עצמו כשמשחקים מסויימים הוא מקפיד על פרמטרים מסויימים ובמשחקים אחרים הוא מתעלם מהם או מקפיד פחות.
אחת הדוגמאות לכך במשחקים שמגיע בקר של איגוד השופטים להעריך את הביצוע של השופט, או אז אני יודע בוודאות כי אקבל שיפוט אחר לגמרי ממה שאני רגיל מאותו שופט.
(למרות הכחשה גורפת מצד כל השופטים שדיברתי איתם על כך)
השפעה על השופטים
אני כן חושב שמאמן יכול וצריך להשפיע על השופטים כמו על כל גורם אחר במגרש, אך עליו תמיד לשים לב שלא יאבד את המשחק בגלל זה, יש לזכור כי זו אינה מטרה זהו אמצעי ובכל פעם יש לבחון מחדש האם האמצעי אכן פועל ולא להיכנס לאוטומט תגובות, וברגע שזה יוצא משליטה לנתק מגע ולהרגע ואף להתנצל אם צריך ואפילו… להחמיא על שריקה מדוייקת וקשה לשיפוט, וכן, אפשר גם להתחנף אם לדעתכם זה יכול לעזור לכם בשלב זה או אחר של המשחק.
טיפים קטנים
- אם אתם רואים ששחקן שלכם הולך לחטוף טכני לא רצוי, עדיף שתמשכו אליכם את האש, אתם לא רוצים טכני לשחקן משמעותי שלכם.
- טכני יכול להפוך מומנטום תדעו להשתמש בו בתבונה
- קבלת טכני הינו אמצעי בניהול המשחק אך לעולם אל תקבלו טכני כשהכדור עבר אליכם כי כעת זה הפך לפוטנציאל ל-5 נקודות לקבוצה הקבוצה ולא רק 2.
- תלמדו את הקבוצה שלכם ישנן קבוצות ושחקנים שאם המאמן שלהם קיבל טכני זה פשוט מפרק אותן
- כמו בכל ניהול משחק צמוד תמיד תנהלו אותו לקראת ה-2 דקות האחרונות כך גם את השופטים.. תדאגו שהם יזרמו איתכם ב-2 דקות אלה
לסיום
אני רוצה דווקא להתייחס לעובדה כי הוחלט בליגות הנערות לאומית כי מספיק שופט אחד על מנת לחסוך בעלויות של האגודות, אני רואה בכך טעם לפגם וחוסר מקצועיות של הליגה הזו וחבל מאוד שכך הם פני הדברים!
סידרת סרטונים מעניינים בנוגע לשיפוט שופטים משחק כדורסל ומה שבניהם:
שיהיה בהצלחה לכולנו
יועד אגמון
האקדמיה לכדורסל ברשת