מרכז כובד


כיצד לקבל תפוקה טובה של השחקנים שלכם בהגנה ובהתקפה?
כיצד לשפר את יכולותיהם לזוז מהר יותר, חד יותר, זריז יותר?
לכל השאלות האלו יש תשובה אחת טובה מאוד: שמירה על מרכז הכובד!
נקודת שיווי המשקל הינה אותה נקודה שממנה אתם יכולים בכל רגע נתון לצאת לכל הכיוונים.

קצרה היריעה (אשמח להרחיב בהרצאה או בהשתלמות בנושא) מכדי להכיל את כל הדגשים והעקרונות, הטכניקות והטקטיקה האישית במאמר מעין זה, אך אשתדל להסביר מה החשיבות ומה היתרון המוחלט של שחקנים המצליחים לשמר בכל תנועה שלהם על מרכז הכובד שלהם ומשם לצאת לכל כיוון שיצטרכו להגיב אליו.

אחת הטעויות שמאמנים רבים עושים בכל תרגילי הסולמות, חבלים, ניתורים וכו'… היא לא להקפיד על עקרון זה, עקרון שמירה על מרכז הכובד, בכל פעם שאתם עובדים על תרגילי הסולמות (את דעתי על כך אפרט בהזדמנות אחרת) הקפידו שלא ישלכו רק את הרגליים מעבר לשלבי הסולם אלא יעבירו את מרכז הכובד שלהם מעליהן.

אין ספק שאם היינו עוסקים בספורט שהתנועה בו הינה חד כיוונית אז ברור שהמשמעות הייתה פחותה, אך אנו עוסקים בענף הספורט הכי דורשני מבחינת יכולת תגובה מהירה ל-360 מעלות בתלת-מימד כלומר לא רק קדימה-אחורה ימינה-שמאלה אלא גם למעלה-למטה זוהי תנועה במרחב שאינה קיימת כמעט באף ענף ספורט אחר וכל זאת תוך קריאת מצבים משתנים ותגובה נכונה אליהם. רק אם נדע לשמור על מרכז הכובד אצל שחקנים שלנו ביציאה אל שחקן שקיבל כדור, בשינויי כיוון ויציאה מהמקום בניתור ראשון ושני ושלישי בעת לקיחת ריבאונד הגנה והתקפה בחדירות לסל וכו'… רק אז נוכל למקסם את הפוטנציאל של השחקנים שלנו וכתוצאה מאימוני האתלטיקה שאנו מעבירים אותם. כי באותו רגע שהשחקן הגיע בשיא המהירות לנקודה מסויימת אך בנקודה זו הוא יצא מנקודת שיווי המשקל באותו רגע אין לו שום דרך להגיב למצב הבא וזה הזמן בוא הוא משאיר כמגן למשל, את ההגנה עם 4 שומרים בלבד עד להתאוששות שלו וחזרתו להיות יעיל.

אחת הטעויות בעבודה על שמירה על מרכז הכובד היא בעבודה סטטית כמו למשל על בוסו או פיתה… אלה תרגילים טובים עבור שיקום אך הם אינם מאתגרים את השחקנים ההישגיים, הם תרגילים טובים לבסיס אך אסור להתקע בהם!
יש לעבוד על כוח מתפרץ נגדי, יציאה בלימה ויצאה נגדית, סלייד בלימה וניתור בציר אחר וכל זאת מבלי לאבד את מרכז הכובד. בסרטונים הבאים תוכלו לראות דוגמאות לעקרון זה ובהזדמנות אחרת (בהזמנה להרצאות או השתלמויות ) אתייחס לתרגילים ספציפיים לשחקני כדורסל.

קאווי לאונרד הינו אחד הכוכבים העולים בשמי סן אנטוניו למרות ידיו הענקיות הוא תמיד מקפיד לשמור על יציבות הגוף ומרכז הכובד שלו וע"י כך הפך לאחד השומרים המדהימים ב-NBA.

כדורגל מעולם לא היה הצד החזק שלי… אבל בלי ספק לראות את הגדולים מכולם ולנסות להבין איך הם עשו זאת זה בהחלט מעניין!
מרדונה היה אחד השחקנים המדהימים ביותר שהיו איי פעם בענף זה, ולמרות כבדותו היחסית הוא תמיד הצליח לגלות זריזות מופתית ושליטה מוחלטת בגופו, הסיבה לכך: שמירה על מרכז הכובד שלו!

בגיל 22 יצא לי לראות כתבת טלוויזיה על מאסטר באייקידו שהגיע לארץ והדגים את הטכניקה. אני זוכר שאמרתי לעצמי שיום אחד אני אלמד את השיטה. עברו עוד 22 שנה עד שהחלטתי להתחיל ללמוד את השיטה ובשנים האחרונות יוצא לי לתרגל את השיטה ולהתקדם בסולם הדרגות אט אט. בווידאו זה תוכלו לראות מספר טכניקות מרשימות לא רק של שמירה על מרכז הכובד אלא גם התקפה של מרכז הכובד של היריב והוצאתו משיווי משקל "קוזושי" על מנת לשלוט בו! ממליץ מאוד לכל מי שמחפש פעילות גופנית מרתקת.

טוב אני יודע שזה לא נראה אותו דבר… אבל אני מנסה:

אשמח לענות על כל שאלה בנושא בדף הפייסבוק של האקדמיה לכדורסל ברשת

להזמנת השלמויות בנושא זה או בנושאים אחרים
למאמנים נא לפנות בטל' 050-6616157

בהצלחה, יועד אגמון
האקדמיה לכדורסל ברשת